Was op
-
Werk
9
May
2024
5 min leestijd
Een ongeluk zit in een klein hoekje: Vooral op de werkvloer
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs in de meest simpele taken schuilt een risico. Niet voor niets zijn er dus allerlei veiligheidsmaatregelen overal te vinden. Op de bouwplaats, op de werkvloer en zelfs in je lokale supermarkt.
AanmeldenMeld je aan voor de wachtlijstBlijf op de hoogteVoor uitzendkrachten, die vaak op verschillende werkplekken terechtkomen, is het super belangrijk om altijd op te letten en bewust om te gaan met veiligheid.
Een ongeluk zit in een klein hoekje
Oftewel, door een kleine fout kunnen eenvoudig erg nare ongelukken gebeuren. Met pijn en verwondingen tot gevolg.
Uit een onderzoek dat Doorzaam een tijdje geleden onder uitzendkrachten heeft uitgevoerd blijkt dat gevaarlijk werk een belangrijk onderwerp is op de werkvloer van uitzendkrachten.
Ongeveer 67% van de uitzendkrachten geeft namelijk aan soms of regelmatig zwaar werk te doen. 37% van de uitzendkrachten vind dat ze soms of regelmatig zelfs gevaarlijk werk doen. En we merken dat uitzendkrachten niet altijd de juiste beschermingsmiddelen krijgen.
Met als resultaat; 10% van de uitzendkrachten is de afgelopen maanden slachtoffer geworden van een arbeidsongeval. En hebben dus lichte of zware letsel opgelopen tijdens hun werk. Dit percentage willen we natuurlijk heel graag verminderen. Door veilig te werken.
Veilig werken
Wat betekent veiligheid eigenlijk?
Veiligheid omvat alle maatregelen om de gezondheid en veiligheid van jou en je collega's te waarborgen. Deze maatregelen bestaan uit het correct gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen tot het onderhouden van apparaten.
Veelvoorkomende risico's op de werkvloer
De meest voorkomende risico's bestaan uit fysieke gevaren, omgevingsrisico's en psychische risico's. Hoe voorkom je dit?
Fysieke gevaren
Fysieke gevaren zijn gevaren die leiden tot letsel en verwondingen. Lichamelijk letsel is een van de meest voorkomende gevaren op de werkvloer. Onjuist gebruik of slecht onderhoud van machines en apparaten kan bijvoorbeeld leiden tot ernstige verwondingen. Verder bestaan er valrisico's , door losliggende kabels, gladde vloeren en niet-afgeschermde hoogtes. Maar ook zwaar tillen kan lieden tot lichamelijk letsel.
De risico's van fysieke gevaren kan je opdrachtgever vooral preventief oplossen. Door machines te onderhouden, veiligheidshekjes te plaatsen en posters op te hangen voor het bewustzijn van veilgheidsrisico's op de werkvloer.
Omgevingsrisico's
Chemische stoffen, langdurige blootstelling aan hard geluid en slechte of vele verlichting zijn allerlei omgevingsrisico's. Omgevingsrisico's zijn vooral gevaarlijk, omdat je het vaak niet meteen door hebt dat er een gevaar is. De gevaren van je omgeving kan je beperken door gebruik te maken van maskers, veiligheidsbrillen of koptelefoons.
Psychische risico's
Voorbeelden van psychische risico's zijn stress, uitputting en ongewenst gedrag. Deze klachten zijn niet alleen op de lange termijn gevaarlijk voor jouw persoonlijke gezondheid. Maar hebben ook gevolgen op de werkvloer. Vermoeidheid en onoplettendheid kunnen bijvoorbeeld voor een onveilige werkomgeving zorgen.
Heb je last van stress? Neem dan een kijk je naar Minder stress, meer energie. Een traject van 6 weken wat je in je vrije tijd kan volgen voor een betere mentale gezondheid. Het traject kost je maar 15 minuten per dag en kan gedaan worden via een gratis app.