Was op
-
Carrière
30
May
2024
5 min leestijd
Spelenderwijs jouw kennis testen over veiligheid
Tijdens het werk is veiligheid eigenlijk het belangrijkste wat er is. Kan je niet veilig werken dan kunnen er ongelukken gebeuren met ernstige gevolgen van dien voor jou en je collega’s.
AanmeldenMeld je aan voor de wachtlijstBlijf op de hoogteVeiligheid moet altijd op één staan op de werkvloer. Dit is de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever, maar jullie moeten er met zijn allen voor zorgen dat iedereen veilig en gezond kan werken.
Soms gaat het om de kleine dingetjes, maar die kunnen je later achtervolgen. Zoals te zwaar tillen. Als je bij te zware spullen af en toe denkt; ‘die til ik wel even!’ Dan kan dit in de toekomst zorgen voor rugklachten, pijn aan je gewrichten of andere vervelende kwaaltjes. Dus ook bij de kleine zaken is veiligheid belangrijk.
Wie is er verantwoordelijk voor jouw veiligheid?
Je opdrachtgever moet ervoor zorgen dat alle risico’s in kaart zijn gebracht die een gevaar kunnen zijn voor jouw veiligheid. Vervolgens zorgt de opdrachtgever ervoor dat alle bijbehorende veiligheidsmaatregelen genomen zijn. Hebben gevaarlijke machines bijvoorbeeld een noodstop? Zijn de juiste beschermingsmiddelen aanwezig en worden deze ook daadwerkelijk gebruikt? En is iedereen wel duidelijk ingelicht over alle regels? Het zijn allerlei voorbeelden van maatregelen die je werkgever kan inzetten om te zorgen dat iedereen veilig kan werken.
Een werkgever kan bijvoorbeeld gebruik maken van de Arbochecklists, hierin staan per sector welke risico’s er op de werkvloer spelen en welke maatregelen er genomen kunnen worden. Als uitzendkracht kan je deze ook een keer doornemen. Zodat je weet wat er in jouw sector speelt en wat je kan verwachten op de werkvloer.
Wat kan je zelf bijdragen aan de veiligheid op de werkvloer
Toch kunnen er soms nog fouten door de controles glippen. Mensen maken fouten en een klein foutje kan er zomaar voor zorgen dat jij letsel oploopt! Dit willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Maar wat kan je zelf doen om te zorgen dat je werkvloer veilig is?
Jouw opdrachtgever moet ervoor zorgen dat je goed voorgelicht bent. Maar je kan jezelf ook voorbereiden op onveilige situaties. Preventie loont namelijk. Uitzendkrachten die goed voorgelicht en ingewerkt zijn, kunnen onveilige situaties op het werk beter overzien. Dit stimuleert veilig gedrag voor je collega’s en helpt de kans op ongevallen verminderen.
Hoe werk je veilig?
Steeds als je aan de slag gaat op een nieuwe werkplek moet er aandacht zijn voor jouw veiligheid. Het uitzendbureau en jouw contactpersoon op de werkplek zullen je hierover voorlichten. Stel jezelf voordat je aan de slag gaat deze vragen:
- Weet ik wat de risico’s van mijn werk zijn?
- Heb ik voldoende uitleg gekregen over het gebruik van machines of apparaten?
- Heb ik persoonlijke beschermingsmiddelen nodigen en van wie krijg ik die?
- Wie werkt me in en bij kan ik terecht met vragen?
- Wie zijn mijn collega’s en hoe loop ik hen niet in de weg?
‘Jouw werk, jouw veiligheid’ de game
Test hoe bewust jij kijkt naar de risico’s op je werk. Met Jouw werk, jouw veiligheid. Deze test laat concrete voorbeelden van werksituaties zien in zeven verschillende sectoren: Bouw, Magazijn, Transport& Logistiek, Afvalverwerking, Industrie & Productie, Horeca, Land- en Tuinbouw en Transport & Logistiek. Met plaatjes uit de praktijk. Zie jij waar het gevaar schuilt?