Was op
19
July
2024
13:10
-
Carrière
16
May
2024
5 min leestijd
Het leren van de Nederlandse taal: Dit is hoe jij verder komt in jouw carrière met het Nederlands Taalbudget
Voor uitzendkrachten en statushouders die moeite hebben met taal kan het lastig zijn om de Nederlandse taal te leren. Het kan dan lastig zijn om in het dagelijks leven en in je carrière duidelijk te maken hoe je jezelf voelt, wat je vindt of wat je wilt.
AanmeldenMeld je aan voor de wachtlijstBlijf op de hoogteIn Nederlands zijn er ruim 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Een groot deel van deze groep werkt als uitzendkracht. Een deel hiervan komt bijvoorbeeld uit Oekraïne en werkt hier als statushouder of uitzendkracht. Of is misschien wel arbeidsmigrant uit Turkije of Oost-Europa. Een ander deel woont hun hele leven in Nederland, maar hebben nooit de juiste begeleiding gekregen om hun Nederlands verder te ontwikkelen. Het is voor deze groepen fijn als ze de mogelijkheid krijgen om hun Nederlands te verbeteren.
De kosten van een taalcursus zijn soms erg hoog, wat het moeilijk maakt om je te integreren. Hoe kan je dit nou het beste aanpakken, zonder te veel kosten te maken? We leggen het uit in dit artikel.
Nederland is een internationaal land waar bijna iedereen wel goed Engels spreekt en vaak ook zelfs een derde taal spreekt. Waarom is het dan toch belangrijk om alsnog Nederlands te leren? Je leest het hieronder. Ook hebben we enkele handige tips voor uitzendkrachten om de Nederlandse taal (nog beter) te leren.
Dit artikel is natuurlijk ook voor Nederlanders die al bijna hun hele leven in Nederland wonen en graag vanwege hun werk hun Nederlandse vaardigheid willen verhogen.
Deel dit artikel gerust als je mensen kent die hun Nederlandse taalvaardigheden willen verbeteren.
Waarom de Nederlandse taal leren zo belangrijk is
Voor uitzendkrachten die sinds kort in Nederland wonen is het erg belangrijk is om de Nederlandse taal te leren. Ook al spreek je goed Engels is het toch handig om zo snel mogelijk de Nederlandse taal te leren.
Meer werkmogelijkheden
Veel werkgevers in Nederland hebben liever werknemers die de taal spreken, omdat dit de communicatie en samenwerking met klanten en collega’s makkelijker maakt. Voor uitzendkrachten betekent dit dat je aantrekkelijker wordt voor meer bedrijven.
Betere integratie
Het leren van Nederlands kan ook helpen in het dagelijks leven voor uitzendkrachten. Bijvoorbeeld tijdens gesprekken met buren of in de supermarkt. Maar ook bij het begrijpen van officiële documenten.
Toegang tot onderwijs
Veel opleidingen zijn helaas alleen te volgen in het Nederlands. Het leren van de Nederlandse taal is daarom op meerdere vlakken goed voor je persoonlijke ontwikkeling!
Hoe begin je met het leren van Nederlands: 4 tips
Misschien ben je als uitzendkracht al lang blij dat je deze tekst kan lezen, maar heb je bijvoorbeeld wel moeite om in het dagelijks leven een gesprek te voeren in het Nederlands. Misschien lees je deze tekst wel met een online vertaler. Hoe verbeter je je huidige Nederlandse taalvaardigheden? Waar moet je beginnen?
Gebruik taalapps en online cursussen
Duolingo, Babbel en Rosetta Stone zijn apps en bieden online cursussen beschikbaar die je kunnen helpen om Nederlands te leren op je eigen tempo. Ideaal om de Nederlandse taal te leren voor beginners.
Een handige tip is om deze apps ook op je computer te downloaden. Omdat je dan vaak nog meer opties krijgt om te leren.
Neem deel aan taalcafés
Veel gemeentes in Nederland hebben taalcafés en groepenwaar mensen samenkomen om Nederlands te oefenen. Zoals bijvoorbeeld die in Amsterdam.
Gebruik de media
Kijk naar Nederlandse tv-programma’s, luister naar Nederlandse radio en lees Nederlandse boeken en kranten. Dit helpt om beter om te kunnen gaan met gesprekken en dialecten.
Het Nederlands Taalbudget
Het Nederlands Taalbudget is er speciaal voor uitzendkrachten en statushouders met een taalbarrière. Een budget van €1500 datje kan inzetten voor een opleiding, cursus of training. Als het maar te maken heeft met de Nederlandse taal.
Vraag het Nederlands Taalbudget eenvoudig aan via deze link.