Was op
-
Werk
6
June
2024
5 min leestijd
Wat je moet weten over jouw contract als uitzendkracht
Je bent werkzaam als uitzendkracht. Wat betekent dat voor jouw loon en hoe weet je waar je recht op hebt? Waar kun je terecht voor vragen en wie is er verantwoordelijk voor de controle van jouw contract met je uitzendwerkgever.
AanmeldenMeld je aan voor de wachtlijstBlijf op de hoogteAls uitzendkracht kunnen jouw rechten misschien ingewikkeld zijn, omdat je werkplek een andere organisatie is dan de organisatie die jou betaald. Misschien kan je vragen hebben over jouw arbeidsvoorwaarden. Maar bij wie kan je die vragen stellen?
Hoe zit het bijvoorbeeld met je loon? Je reiskosten vergoeding? Ziek melden en door betaling tijdens ziekte? En wie gaat er over jouw veiligheid op de werkvloer?
De cao voor uitzendkrachten
De arbeidsvoorwaarden voor jou als uitzendkracht staan vastgesteld in de cao. Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst die is vastgesteld door werknemers en werkgevers. Als uitzendkracht zit je waarschijnlijk bij de cao van de ABU of bij de cao van de NBBU.
In deze cao staan verschillende afspraken over financiële vergoedingen, zoals loon, toeslagen, reiskostenvergoeding en vakantiegeld. Ook staan er afspraken over ziekte en jouw gezondheid en veiligheid.
De Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU)
Ben je uitzendkracht en heb je vragen over de uitzend-cao?
Ontvang je wel het juiste uurloon? Wanneer krijg ik het opgebouwde vakantiegeld uitbetaald? Heb ik recht op uitbetaling van feestdagen en overuren? Waar heb ik recht op als ik ziek ben?
De SNCU helpt je hierbij. De SNCU controleert of de uitzend-cao wel wordt uitgevoerd. Houden uitzendbureau zich bijvoorbeeld wel aan de regels? Ook geven ze uitleg over de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten. De SNCU is het meldpunt voor iedereen die vermoedt dat er bepaalde cao-regels in de uitzendbranche niet goed worden nageleefd.
Heb je vragen of iets te melden? Dit kan natuurlijk helemaal vertrouwelijk. Ga naar www.sncu.nl
De SNCU heeft al veel uitzendkrachten kunnen helpen. Door onderzoeken hebben ze tot doel dat uitzendkrachten nabetaald krijgen wat zij ten onrechte niet hebben ontvangen. Zo werd in 2023 een bedrag van €1,7 miljoen aan uitzendkrachten nabetaald, dankzij de SNCU.