Was op
-
Geld
12
June
2024
5 min leestijd
3 Financiële tips voor uitzendkrachten
Het is misschien een bekend probleem. Alles wordt duurder je loon laat nog even op zich wachten en het loon wat je deze maand krijgt is ook nog eens lager omdat er minder werk voor je was. Hoe kom je als uitzendkracht dan nog rond?
AanmeldenMeld je aan voor de wachtlijstBlijf op de hoogteWe begrijpen dat het soms lastig is om financieel rond te komen. Voor uitzendkrachten kan dit in sommige gevallen een extra uitdaging zijn. Te laat- of onvolledig loon, moeilijkheden bij het verkrijgen van compensatie, onduidelijkheden over belastingen of onvoldoende informatie over het loon dat je krijgt. Het zijn veel voorkomende problemen die we te horen krijgen bij uitzendkrachten.
Financiële stress
Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor geldzorgen ontstaan. Een scheiding, een plotselinge financiële tegenslag of simpelweg belangrijke levensproducten die een stuk duurder zijn geworden.
De eerste geldzaken kunnen al snel leiden tot onzekerheid en angst. Financiële stress dus. Financiële stress is helaas iets waar veel mensen dagelijks mee te maken krijgen. Dit kan leiden tot mentale klachten, slapeloosheid en zelfs een burn-out.
Hoe voorkom je financiële problemen als uitzendkracht? 3 tips
Wil jij wat meer financiële ruimte krijgen. Wij hebben speciaal voor uitzendkrachten drie handige tips opgesteld. Met deze drie tips krijg je beter inzicht in je inkomsten en uitgaven en kom je achter de mogelijkheden om er weer bovenop te komen. Met behulp van de regelingen van Doorzaam.
Stel een maandbegroting op
Een begroting geeft meer duidelijkheid over hoeveel geld je elke maand minimaal uitgeeft en hoeveel je maandelijks binnenkrijgt. Nibud-maandbegroting is hier een goed voorbeeld van. Door middel van een handig Excel bestand waarin je jouw financiële situatie kan invullen. Zo weet je gelijk hoeveel geld je elke maand over houdt of te kort komt.
Mocht je geen toegang hebben tot Microsoft Excel, dan kan je het invullen via een gratis programma zoals Google Spreadsheets.
Waar geef jij prioriteit aan?
Maak een overzicht van al je uitgaves in een maand en zet ze onder elkaar. Zet de belangrijkste uitgaves zoals boodschappen of je huur en je gas/licht/water bovenaan. Zet minder belangrijke uitgaves onderaan. Zo krijg je een lijst van al je uitgaven in volgorde van hoe belangrijk ze voor jou persoonlijk zijn. Zorg ervoor dat de belangrijkste kosten altijd als eerste worden betaald, zelfs als het betekent dat je op andere gebieden moet bezuinigen. Let er wel op dat je altijd wat ruimte overhoud om te sparen.
Stel een spaarplan op
Als je financiële ruimte hebt, probeer dan elke maand een klein bedrag opzij te zetten voor noodgevallen of jouw persoonlijke doelen, zoals een vakantie, auto of opleiding. Zelfs een kleine bijdrage kan op de lange termijn een groot verschil maken.
Gratis hulp via Doorzaam
Speciaal voor uitzendkrachten biedt Stichting Doorzaam Budgetcoaching. Via Budgetcoaching heb je gratis toegang tot advies over jouw geldzaken. Waarbij een professional je een persoonlijk Budgetinzicht geeft. Heb je geldproblemen en moeite om rekeningen te betalen. Dan is er ook de mogelijkheid om op gesprek te gaan met een Budgetcoach.
Het is voor uitzendkrachten helemaal gratis om van deze diensten gebruik te maken. Je financiële gegevens zijn geheel privé en worden niet gedeeld. ook niet met je opdrachtgever of je uitzendbureau.