
Was op
-
2
April
2025
5 min leestijd
7 veelgestelde vragen over ziekte als uitzendkracht
Ben jij uitzendkracht en heb jij vragen over wat je moet doen als je ziek bent? Waar je recht op hebt en of je wordt uitbetaald? Ziek worden is vervelend. En je wilt natuurlijk gewoon zorgeloos kunnen uitzieken zonder te hoeven stressen over je werk of je loon.
AanmeldenMeld je aan voor de wachtlijstBlijf op de hoogteHoe meld ik me ziek als uitzendkracht?
Als uitzendkracht meld je je ziek bij je werkgever. De opdrachtgever dus. Dit moet je zo snel mogelijk doorgeven. Vaak heeft je opdrachtgever regels over hoe en bij wie je je ziek moet melden. Controleer dit goed en vraag dit na bij je contactpersoon.
En je uitzendbureau? Of je je daar nog moet afmelden is afhankelijk van de afspraken die jullie hebben gemaakt. Het kan zijn dat je je alleen bij je opdrachtgever hoeft af te melden en die jou ziekmeldt bij je uitzendbureau. Maar het kan ook zo zijn dat je je bij allebei moet ziekmelden. Twijfel je? Meld je dan gewoon ziek bij allebei je contactpersonen.
Krijg ik doorbetaald als ik ziek ben?
Dat hangt af van jouw situatie. Bijvoorbeeld van de lengte van je contract én eerder gemaakte afspraken. Bijvoorbeeld of jouw contract een cao volgt. We hebben een paar situaties als voorbeeld genomen:
- Je uitzendbureau volgt een cao: Je uitzendovereenkomst kan niet worden beëindigd en je loon wordt doorbetaald tot het einde van je contract. Ben je langdurig ziek? Dan vraagt het UWV een Ziektewetuitkering voor jou aan als het contract afloopt. Word je ziek? Dan geldt er één wachtdag (zie vraag 3). Dat betekent dat je pas vanaf je tweede ziektedag weer loon ontvangt.
- Je uitzendbureau volgt geen cao: In dit geval hangt het ervan af of jouw contract een ‘uitzendbeding’ heeft.
- Heeft jouw contract wel een uitzendbeding (zie vraag 4)? Dan hoeft je uitzendorganisatie geen loon door te betalen.
- Heeft jouw contract geen uitzendbeding? Dan krijg je gewoon doorbetaalt tot dat je contract afloopt.
Wat zijn wachtdagen?
Wachtdagen zijn de eerste dagen dat je ziek bent en nog geen loon krijgt. Dit betekent dat je de eerste dag(en) van je ziekte geen loon krijgt. Valt jouw contract onder een cao? Dan is er standaard sprake van één wachtdag.
Wat is een uitzendbeding?
Als je werkt via een uitzendbureau, dan heb je in het begin vaak een contract met een uitzendbeding. Dit betekent dat je werk automatisch stopt als de opdrachtgever (het bedrijf waar je werkt) besluit dat ze je niet meer nodig hebben.
Het voordeel?
- Je kunt makkelijk van baan wisselen
- Je hoeft niet zelf op te zeggen
Het nadeel?
- Je hebt geen opzegtermijn
- Als de opdracht stopt, stopt je contract meteen
- Je krijgt alleen betaald voor de uren die je werkt.
Wat als ik ziek ben door een bedrijfsongeval?
Na een bedrijfsongeval krijg je als uitzendkracht gewoon doorbetaald. Zowel het uitzendbureau als je opdrachtgever zijn verantwoordelijk voor jouw veiligheid. Eventuele schade kun je bij beiden verhalen.
Voor meer vragen hierover kun je terecht bij de SNCU.
Moet ik mij ook weer beter melden?
Ja!
Krijg je een ziektewetuitkering van het UWV? Meld je dan weer beter bij het UWV. Meld dit ook bij je uitzendbureau, dan kunnen ze nieuw werk voor je zoeken.
Sta je nog onder contract bij een uitzendbureau? Meld je dan weer beter bij je opdrachtgever én je uitzendbureau.
TIP! Wist je dat 1 op de 4 ziektedagen door stress komen? Ziekte voorkom je dus door stress vroegtijdig aan te pakken. Met ‘Minder stress, meer energie’ helpen wij je gratis om van je stressklachten af te komen.
Bij wie kan ik terecht als mijn uitzendbureau zich niet aan de regels houdt?
Heb je het idee dat de bepalingen uit jouw contract worden overtreden? Dan kun je voor al je vragen terecht bij de SNCU.
Telefonisch bereikbaar via 0800-7008 en per mail helpdesk@sncu.nl.
Gratis aanmelden
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte
Aan de slag
Klaar om te werken aan jezelf, je toekomst of je kans op werk?
Ontdek binnen 1 minuut welke vergoeding het beste bij je past.

Groei in je werk en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

