Omgaan met stress: 7 handige tips
Was op
-
Werk
15
July
2024
5 min leestijd

Omgaan met stress: 7 handige tips

Stress is een algemeen probleem. Met name onder uitzendkrachten. De wisselende werkplekken, onregelmatige werktijden en de onzekerheid van tijdelijke contracten kunnen allemaal bijdragen aan langdurige stress.

AanmeldenMeld je aan voor de wachtlijstBlijf op de hoogte
Thijmen
Geschreven door
Thijmen

Wat zijn stress symptomen?

Hoe herken je of je stress hebt? Stress komt vaak voor omdat je te druk bent met werk of een chaotisch privé leven hebt. Het negeren van stresssymptomen is gevaarlijk. Maar het is vaak ook erg lastig om te herkennen wanneer je nou precies stress hebt en of de klachten die je hebt bij stress passen, of dat ze door iets anders komen.

Stress kan allerlei klachten tot gevolg hebben. Zoals hoofdpijn, pijn aan je gewrichten en last van je nek. Slapeloosheid is ook een gevolg van stress en kan je klachten alleen maar verergeren.

Stress kan ook je afweersysteem aantasten, waardoor je vaker ziek wordt. Stress zorgt namelijk voor veranderingen in je bloedvatenstelsel, je hart en je ademhaling. En dit tast weer je immuunsysteem aan.

7 handige tips om van stress af te komen

1. Organiseer je werkdag

Een goede planning maken aan het begin van de week of het begin van je werkdag kan veel stress wegnemen. Bijvoorbeeld door een to-do lijst te maken met je belangrijkste taken. Probeer je werkdag zo goed mogelijk in te richten en stel haalbare doelen. Het afvinken van taken geeft een tevreden gevoel en een gevoel van controle.

2. Neem regelmatig pauzes

Het is belangrijk om tijdens je werkdag af en toe korte pauzes te nemen. En dan ook eventjes niet te denken aan werk. Even een paar minuten weg van je werkplek. Om even je brein te verfrissen en je stressniveau te verlagen. Dagelijks een korte wandeling kan je al aardig helpen hiermee.

3. Praat over je zorgen

Als je merkt dat je te veel last hebt van stress, is het belangrijk om erover te praten. Zoek bijvoorbeeld steun bij een collega, bij vrienden of familie of praat er eens over met je baas. Soms kan het delen van je zorgen een groot verschil maken. Daarnaast kan je altijd overwegen om professionele hulp in te schakelen, zoals een coach of begeleider.

Speciaal voor uitzendkrachten is er bijvoorbeeld ‘Minder stress, meer energie'. Een traject speciaal ingericht voor uitzendkrachten om van hun stress af te komen. Door middel van een persoonlijke coach en een app.

4. Zorg voor een gezonde leefstijl

Een gezonde levensstijl helpt om beter met stress om te gaan. Vooral een goede voeding, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging helpen. Probeer dagelijks een paar minuten te in te plannen voor deze activiteiten. Bijvoorbeeld; net voordat je naar werk gaat of na je werk.

5. Ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken zoals yoga of ademhalingsoefeningen kunnen nuttig zijn bij het verminderen van stress.

Ontspanningstechnieken worden ook behandeld tijdens het Minder stress, meer energie traject.

6. Stel grenzen aan je werk.

Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen tussen werk en privéleven. Geef dit ook aan bij je opdrachtgever. Probeer overwerken zoveel mogelijk te voorkomen en te bespreken met je baas wanneer iets je te veel wordt. Probeer niet voortdurend met werk bezig te zijn als je thuis bent. Zorg voor tijd om te ontspannen en dingen te doen die je leuk vindt. Dit helpt je om je werk beter los te laten en voorkomt dat stress je hele leven beïnvloedt.

7. Zoek naar ontwikkelingsmogelijkheden

Hard werken maar niet verder komen in je persoonlijke ontwikkeling is ook een belangrijke oorzaak van stress. Jezelf dus op 1 zetten. Een van de manieren om stress te verminderen, is dan ook door jezelf te blijven ontwikkelen. Nieuwe vaardigheden leren en je kennis uitbreiden kan je zelfvertrouwen vergroten en je positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Denk eens na over het volgen van cursussen of trainingen die je interesseren en die je verder kunnen helpen.

Ben je opzoek naar een vergoeding voor je opleiding, neem dan een kijkje naar onze Scholingsvouchers, het Ontwikkelbudget of het Kansberoepbudget. Vergoedingen tot wel €2500 voor de ontwikkeling van uitzendkrachten.

Wat is Minder stress, meer energie?

Minder stress, meer energie is een 6-weekse training van Lesstress voor uitzendkrachten. Deze training volg je samen met een persoonlijke coach. Wekelijks is er een videogesprek om de resultaten te bespreken. Ook kunnen er vragen worden beantwoord. Er wordt gebruik gemaakt va neen app voor het doen van de dagelijkse stressmeting. Per dag kost het programma je maar 15 minuten.

Gratis aanmelden

Meld je aan voor Omgaan met stress: 7 handige tips

Naam is verplicht.
E-mail is verplicht.
Uitzendorganisatie is verplicht.
Akkoord op het privacybeleid is verplicht.
Dankjewel voor het aanmelden voor dit webinar! Je ontvangt binnenkort een mailtje van ons met alle informatie om dit webinar te volgen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Blijf op de hoogte

Helaas, Omgaan met stress: 7 handige tips is vol...

Ik wil op de wachtlijst

Naam is verplicht.
E-mail is verplicht.
Telefoonnummer is verplicht.
Akkoord op het privacybeleid is verplicht.
Dankjewel voor je inschrijving op de wachtlijst. Zodra er een plekje vrijkomt voor dit webinar laten we je het via de mail weten.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Blijf op de hoogte

Omgaan met stress: 7 handige tips is al geweest

Ik wil als eerste horen over nieuwe events

Naam is verplicht.
E-mail is verplicht.
Telefoonnummer is verplicht.
Akkoord op het privacybeleid is verplicht.
Leuk dat je op de hoogte wilt blijven! Zodra er een nieuw webinar gepland staat, laten we je het via de mail weten.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Laat je inspireren

Verhalen van uitzendkrachten die hun dromen waarmaken

Aan de slag

Klaar om te werken aan jezelf, je toekomst of je kans op werk?

Ontdek binnen 1 minuut welke vergoeding het beste bij je past.

Doe de quiz
Een illustratie van iemand die nadenkt.

Groei in je werk en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze vergoedingen
Een illustratie van geldbiljetten.
Een uitzendkracht met een veiligheidsbril die aan een stuk hout werkt.