Was op
-
Carrière
15
July
2024
5 min leestijd
Van werkdruk naar werkgeluk
Als uitzendkracht kun je te maken hebben met verschillende uitdagingen op de werkvloer. Van een wisselend werkschema en hoge werkdruk tot het ontbreken van vaste collega’s; het kan uiteindelijk allemaal bijdragen aan stress en onzekerheid. Toch is het mogelijk om van werkdruk naar werkplezier te gaan!
AanmeldenMeld je aan voor de wachtlijstBlijf op de hoogteHoe zorg je ervoor dat je nu en in de toekomst met plezier naar je werk gaat? Dat je makkelijk en met energie uit je bed kan komen. En dat je tijdens je werk niet de hele tijd op de klok hoeft te kijken tot je shift erop zit.
Dat de tijd juist voorbij vliegt en dat je vervolgens weer vrolijk naar huis kan.
Wat is werkdruk?
Werkdruk betekent dat je te veel werk hebt en te weinig tijd hebt om het af te maken, of je werk niet leuk genoeg vindt en geen zin hebt om er veel energie in te stoppen.
Werkdruk kan leiden tot stress. Maar ook ongelukkig zijn op je werk, kan leiden tot stress Wat weer kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Hoe kom je van je van dit ongelukkige gevoel af? Je werk is namelijk een plek waar je een groot deel van je tijd aan besteed.
Hoe zorg je ervoor dat je jouw werk leuk gaat vinden?
Hoe bereik je werkgeluk?
Bij Doorzaam hebben wij als doel om te zorgen dat elke uitzendkracht gelukkig is. Maar hoe bereik je werkgeluk?
Misschien sta je nog aan het begin van je carrière en weet je niet zo goed wat je later wilt worden. Of misschien ben je al een tijdje aan het werken en wil je je werkgeluk ergens anders zoeken. Hoe je werkgeluk bereikt kan je beantwoorden, door jezelf 3 vragen te stellen:
- Waar ben je goed in?
- Waar word je blij van?
- Wat heeft de wereld nodig?
Deze 3 vragen stellen samen je talent, bijdrage en missie voor. De 3 pilaren van werkgeluk.
Wat past het beste bij jou?
Hoe beantwoord je deze 3 vragen? Laten we ze eens doornemen.
Waar ben je goed in?
Vroeger op school had je vast wel een vak waar je goed in was. Waar de cijfers er bovenuit sprongen tegen over de rest. Ben je bijvoorbeeld altijd al goed geweest in talen? Dan betekent dit in veel gevallen dat je goed bent in teksten schrijven. Was je goed in economie op school? Dan is een administratieve baan misschien iets voor je. En was je goed in biologie en vind je het interessant om over het menselijk lichaam te leren dan is een beroep in de zorg bijvoorbeeld iets voor je.
Waar word je blij van?
Op de bovenstaande manier kan je ook nadenken over je hobby’s. Van je hobby, je werk maken. Een paar voorbeelden:
- Probeer je graag nieuwe recepten uit, dan kan je misschien kok worden bij een restaurant.
- Mensen die graag gamen in hun vrije tijd, zijn sneller van plan om iets met programmeren en ICT te doen.
- Tuinier je graag dan is werk als hovenier of bij een tuincentrum misschien iets voor je.
Wat heeft de wereld nodig
Wat heeft de wereld volgens jou nodig? Is dat een gezond leven? Een welvarend leven? Een goede toekomst?
Of misschien toch iets compleet anders? Als je werk doet dat jij belangrijk vind voor jezelf of voor de wereld, dan vertaald dit al snel naar werkgeluk.
Benieuwd naar de beroepen die het meest nodig zijn in Nederland? Dit zijn kansrijke beroepen. Het UWV houdt een lijst bij van alle kansrijke beroepen.
De 3 pilaren van werkgeluk
Deze drie vragen vormen samen de 3 pilaren van geluk:
- Talent
- Bijdrage
- Missie
Wat je blij maakt en waar je goed in bent is je talent. Wat de wereld nodig heeft en waar je goed in bent is je bijdrage. En waar je blij van wordt en wat de wereld nodig heeft is je missie. Deze drie pilaren brengen dus samen werkgeluk.
Kortom, om gelukkig te worden in je werk, moet je jezelf de volgende vragen stellen. Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? En wat wil ik de wereld brengen? Zo kan jij straks gelukkig op je werk komen.